Prešovská univerzita sa zapojí do projektu Košice-INTERFACE 2013

05.05.2010 Prešov

Prešov 5. mája (TASR) – Podpisom Memoranda o porozumení medzi Prešovskou univerzitou (PU) a neziskovou organizáciou Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 (K-EHMK), dnes v Prešove potvrdili zástupcovia oboch ...
Riaditeľka K-EHMK Zora Laurová konštatovala, že sa snažia o dlhodobú transformáciu mesta a regiónu prostredníctvom rozvojového potenciálu, ktorý dáva kreatívna ekonomika, preto chcú vo zvýšenej miere využívať tvorivosť a angažovanosť mladých ľudí.
\"V tomto procese hrajú univerzity kľúčovú úlohu, pretože vychovávajú vysokokvalifikovanú pracovnú silu. Vychovávajú ľudí, ktorí neskôr dokážu využívať duševné vlastníctvo a to je základom kreatívnej ekonomiky, \" povedala Laurová a dodala, že spolupráca s PU do tohto rámca výrazne zapadá. Dopady medzinárodného projektu by mali podľa nej pocítiť nielen Košice, ale aj širší región východného Slovenska.
Rektor PU René Matlovič uviedol, že poslucháči i pedagógovia môžu vzhľadom na ich humanitné zameranie a vedeckú činnosť významným spôsobom participovať na tomto projekte. Prínosom pre študentov by mali byť odborné stáže v kreatívnych inštitúciách a je tu aj priestor na vytvorenie siete partnerstiev. Spoluúčasť na projekte by mohla podľa neho byť témou záverečných prác, ktorých výsledky by si vedeli overiť priamo v praxi.
\"Samozrejme, tým konečným cieľom je vlastne zvýšiť konkurencieschopnosť východoslovenského regiónu a vytvoriť tu podnetné prostredie, ktoré bude zaujímavé natoľko, že šikovní mladí ľudia nebudú mať záujem odísť a dokonca až do takej miery, že bude zaujímavé pre obyvateľstvo pochádzajúce z iných regiónov, \" povedal Matlovič.
Predseda správnej rady K-EHMK a primátor Košíc František Knapík uviedol, že podpisom memoranda ide o vytvorenie rámca vzájomnej spolupráce, ktorá už v podstate prebieha. Očakáva, že študenti, ktorí sa oboznámia s týmto projektom, budú motivovať svojich rovesníkov, aby sa do neho zapojili.
Podľa neho najdôležitejším očakávaným prínosom má by to, že mladí ľudia ponesú ďalej túto štafetu nápadov, tvorivosti a tým sa zabezpečí trvalá udržateľnosť aktivít.
\"Tento projekt by v zásade nemal končiť 31. decembrom 2013, ale ten nabudený potenciál by mal prinášať pozitívne hodnoty dlhodobo v Košiciach, v Prešove i v celom regióne, \" dodal Knapík.
 

Vyberte región

mark